La Canchánchara

Podczas spaceru w Trynidadzie, znalazłyśmy księgarnię, a w niej album ze zdjęciami Kuby. Na jednej ze stron podano ciekawą informację odnośnie znanego w Trynidadzie koktajlu, zwanego La Canchánchara. Pomimo tego, że drink jest tutaj bardzo popularny, według informacji zawartych we wspomnianym albumie, drink nie powstał w tym mieście. Wymyślono go we wschodniej części Kuby, gdzie podczas wojen o niepodległość z Hiszpanią używali go “los mambises” (“wojska rewolucyjne, ze względu na skład rasowy i społeczny oddziałów (liczna reprezentacja Mulatów i chłopów), sposób prowadzenia walki i użytą broń (maczetę) nazywano “Mambises” albo “Hombres de Mambi””; źródło: blog Quo vadis Kuba)*. Podgrzewany koktajl używany był jako napój rozgrzewający i lek osłonowy. W Trynidadzie znajduje się bar “La Canchánchara”, gdzie drink podawany jest w glinianych czarkach, podobno na wzór tego, jak podawali go “los mambises”. W miejscu tym, oprócz drinka, można kupić świeżo skręcane cygara i posłuchać muzyki na żywo. 

La Canchánchara:

– miód 

– sok z cytryny

– napój alkoholowy (rum)

– lód

http://quovadiskubapl.blogspot.com/2014/06/z-historii-kuby-wiek-xix-kuba-drogi.html?m=1

canchanchara

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *