Kubańska wiza dla Polaków

Zdjęcie 1. Tablica informacyjna w jednym z urzędów migracyjnych na Kubie. (Fot. Sylwia Pankowska)

 

Ubieganie się Polaków o kubańską wizę turystyczną nie stanowi żadnego problemu. To kwestia formalna, którą należy załatwić w odpowiednim czasie przed zaplanowaną podrożą. Wiza wydawana jest w ambasadzie Kuby, przy ulicy Domaniewskiej 34a w Warszawie po przedłożeniu poniżej wymienionych dokumentów:

  • wypełniony wniosek wizowy
  • aktualny paszport
  • rezerwacja co najmniej jednej nocy w hotelu lub kwaterze prywatnej (tzw. casa particular)
  • bilet lotniczy w dwie strony
  • 22 euro w gotówce

UWAGA! O ile ubezpieczenie medyczne nie jest wymagane przy ubieganiu się o wizę, to jest niezbędne podczas pobytu na Kubie. Warto mieć ze sobą kilka kopii wyżej wymienionych dokumentów podczas całej podróży.

Istnieje również możliwość zakupu Karty Turystycznej w wyznaczonych do tego biurach podróży w Polsce. Wypisywane są na miejscu, a szacunkowy koszt to koło 120 zł, w zależności od kursu Euro.

Przy zakupie biletów lotniczych warto zorientować się, czy wspomniana Karta Turystyczna nie jest zawarta już w cenie biletu. Niektóre linie lotnicze, takie jak Air Canada, oferują ją w pakiecie.

Wiza udzielana jest na 30 dni z możliwością jej dwukrotnego przedłużenia na terytorium Kuby. Maksymalny czas pobytu obywatela polski na wyspie wynosi 90 dni.

Jak przedłużyć wizę?

Formalności załatwia się we właściwych urzędach imigracyjnych tzw. Inmigración y Extranjeria w każdej miejscowości Kuby. Przed udaniem się do urzędu należy zakupić znaczki opłaty skarbowej (zob. zdjęcie 2.) na kwotę 25 CUC w jednym z oddziałów Banco de Credito y Comercio, a następnie przygotować odpowiednie dokumenty:

  • potwierdzenie opłaconego zakwaterowania
  • paszport do wglądu wraz z wizą
  • bilet lotniczy
  • ubezpieczenie


znaczki skarbowe

 

 

 

 

 

Zdjęcie 2. Znaczki opłaty skarbowej za przedłużenie wizy turystycznej (Fot. Sylwia Pankowska)

 

Wiza przedłużana jest tego samego dnia. Pamiętajcie też o odpowiednim stroju. Japonki oraz krótkie spodenki nie są dozwolone 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *